«15/150»
«Kadın, kocasının yatağını mazeretsiz terk ederek sabahlarsa, melekler sabaha kadar o kadına lânet ederler.» (Müslim)
Vitir Namazını Kılmayan Kişiye Nasihat

Şeyh Süleymân Ruhaylî'ye soruldu: Değerli hocamız! Özrü bulunmadığı halde devamlı surette vitir namazını terk eden kimse için bir nasihat buyurur musunuz?

 

Cevap: Vitir namazı mükked bir sünnettir. Nebî sallallahu aleyhi ve sellem bu namazı gerek seferi gerek mukim iken her daim kılmıştır. Ümmetine de bu namaza özen göstermelerini emretmiştir. Seleften bir takım ulemâ müekked bir sünneti terk eden kimse hakkında, bunun kendisinde kötü hasletin bulunduğuna delâlet ettiğini söylemiştir. Mesela; falan kişi kötü kimsedir diyorlardı. Çünkü o kişi vitir namazını yahut sabah namazının sünnetini terk ediyordu.

Nasihatımız ise; vakitlerimizi bizi Allah'a yaklaştıracak ameller ile îmâr etmeliyiz. Vitir namazı ve sabah namazının sünnetini kılmak bunun gerçekleşeceği en büyük şeylerdendir. Aslında mesele gerçekten çok kolay. Ancak sıkıntı ise kişi bunu kendine zorlaştırıyor ve böylece terketmek zorunda kalıyor. Peki nasıl zorlaştırıyor? Mesela diyor ki 'vitir gecenin en sonunda kılınır'. Ancak hakikatte bu kişi gecenin sonunda uykusundan kalkamıyor.

Hayır güzel kardeşim. Bu şekilde olmaz!

Eğer sen gecenin sonunda kalkmıyorsan vitiri uyumadan önce kılarsın.

Evet, vitir namazını gecenin ilk vakti veya son vaktinde kılmak hususunda muhayyerlik olduğu söylenirse tabiki son vaktinde kılmak daha faziletlidir.

Ancak eğer uyuduğun zaman gecenin sonunda vitir namazını kılmak için kalkamayacağını biliyorsan vitir namazını uyumadan önce kılarsın.